donderdag 28 mei 2020

Wattenstaafjes

Wist je dat klassieke wattenstaafjes op de 8ste plaats staan van het meest voorkomende plasticafval op het strand? En dat de afbraaktijd van plastic eigenlijk oneindig is, dus het vergaat niet in de natuur. Niet enkel op het strand maar ook in de zeeën en oceanen, zelf in de magen van zeedieren en zeevogels zijn ze al teruggevonden. Om maar eens een cijfer ertegenaan te gooien: in 2017 werd het gebruik van wattenstaafjes geschat op meer dan 500 miljard stuks.






Eigenlijk wel jammer dat we zo'n klein gebruiksvoorwerp, die we niet kunnen recycleren in plastic maken. Iets die we maar een minuut gebruiken hoort toch biologisch afbreekbaar te zijn zodat ze hun werk doen, zonder het milieu te schaden.

Het Europees Parlement keurde een wet goed die vanaf 2021 een breed scala aan kunststof producten voor eenmalig gebruik verbiedt, zoals rietjes, wattenstaafjes en bestek. Het gaat concreet over 10 kunststofproducten die verboden zullen worden. Deze maatregel moet de verontreiniging van de oceanen terugdringen. Gelukkig want er bestaan genoeg alternatieven voor het plastic wattenstaafje.


Eén alternatief zijn wattenstaafjes uit bamboe en biologisch katoen. Waarom kiezen voor bamboe?
Omdat bamboe werkelijk een wonderplant is. Om vele redenen wordt bamboe vaak "het meest hernieuwbare materiaal ter wereld" genoemd.
 Bamboe groeit heel snel, sommige soorten tot een meter per dag. (dat is 3 keer zo snel als de snelst groeiende boom) De reuzenbamboe heeft stengels van wel 35m hoog en tot 30cm dik. Toch heeft bamboe maar weinig water nodig om te groeien en bestrijdingsmiddelen of kunstmest zijn niet nodig. Hij absorbeert vijf keer zoveel koofstofdioxide en produceert 35% meer zuurstof dan bomen. Na het oogsten van de bamboe herstelt de plant zichzelf dankzij zijn wortelsysteem, die op hun beurt erosie voorkomen en de bodem voeden met oa kalium.
Nog een weetje: bamboe is eigenlijk een soort gras en komt in uiteenlopende klimaten voor van koude berggebieden tot hete, tropische streken.

Bamboe wattenstaafjes zijn te verkrijgen bij www.ecokiss.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten